یکی از فاکتورهایی که امروزه هنگام یا اجارۀ خانه بسیار مورد توجه قرار میگیرد، آسانسور است. مسلماً هیچکس دوست ندارد خانۀ موجود در طبقۀ چهارم ساختمانی را اجاره کند که آسانسور ندارد! پس بودن یا نبودن آسانسور مسالهای است که روی قیمت خانه تاثیر زیادی میگذارد؛ اما مساله به همینجا ختم نمیشود، نوع آسانسور و کیفیت آن نیز نکته مهم دیگری است که حتماً باید به آن توجه داشت.
در مقاله امروز سعی کردهایم راهنمای کاملی درباره انواع بالابر خانگی (آسانسور) تهیه کنیم و هر نکته ضروری که باید بدانید با شما در میان بگذاریم. اگر در حال ساختن ساختمان ی بازسازی آن هستید، بعد از خواندن این مقاله میتوانید یک تصمیم درست و بهصرفه بگیرید، پس با ما همراه باشید.
انواع آسانسور بر چه اساسی از یکدیگر تشخیص داده میشوند؟
آسانسور هم مثل همهی چیزهای دیگر در این دنیا مدلها و انواع متنوعی دارد. بدیهی است که آسانسورهایی که در بیمارستانها یا صنایع به کار میروند، به درد منزل مسی نمیخورند. خوشبختانه مهندسان فکر همه چیز را کرده و با توجه به کاربرد ساختمانهای مختلف، آسانسورهای مختلفی را طراحی کردهاند.
نیروی محرکه به کابین آسانسورها نیز در عملکرد آنها تفاوت ایجاد میکند و اگر بخواهیم انواع آنها را بررسی کنیم به چهار دسته زیر میرسیم.
یک: آسانسورهای کششی
این آسانسورها ساختار سادهای دارند. در بالاترین طبقهی ساختمان یک محفظه برای موتور آسانسور تعبیه میشود. سیمهای بکسلی که آسانسور را حرکت میدهند توسط این موتور کشیده میشوند. یک سر این سیمهای بکسل به آسانسور و سر دیگر بر یک وزنه متصل است. موتور به وسیلهی اختلاف وزن سیمهای بکسل کابین را حرکت میدهد.
اگر در ساختمانی زندگی میکنید که دارای آسانسور است؛ احتمالاً بالابر خانگی ساختمان محل زندگیتان در همین دسته جای میگیرد. اکثر آسانسورهایی که در ایران به کار برده میشوند از نوع کششیاند. بنابراین چندان به شرح ویژگیهای دقیق آنها نمیپردازیم، چون احتمالاً برای اکثر خوانندگان آشناست.
در شکل زیر میتوانید مکانیزم کامل آسانسور کششی را مشاهده کنید.
مزایای سیستم کششی آسانسور
- سرعت بیشتر نسبت به آسانسور هیدرولیک
- امکان استفاده در ساختمانهای بلند
- مصرف انرژی کمتر نسبت به آسانسور هیدرولیک
معایب سیستم کششی
- هزینۀ نصب بیشتر از آسانسور هیدرولیک
- اتلاف فضا در طراحی چاهک
- در مواقع اضطراری امکان تخلیه تنها توسط کارشناسان گروه نجات مهیا است
دو: آسانسور هیدرولیک
آسانسور هیدرولیک به وسیلهی یک پیستون مخصوص در فضای زیر کابین هدایت میشود. یک موتور الکتریکی روغن مایع مخصوص را به این پیستون هدایت میکند و به همین دلیل آسانسور حرکت میکند.
این مکانیزم بر خلاف مکانیزم کششی سرعت چندان زیادی ندارد. اگر تا به حال تجربهی سوار شدن بر این آسانسورها را داشته باشید متوجه میشوید که برخلاف دیگر انواع آسانسورهای مرسوم چندان خشن حرکت نمیکنند. مثلاً وقتی که یک آسانسور کششی میخواهد شروع به حرکت کند یک شوک کوچک به کابین وارد میشود و سپس کابین با سرعتی زیاد شروع به حرکت میکند.
چنین اتفاقی در بالابر هیدرولیک رخ نمیدهد. آسانسورهای هیدرولیکی بسیار آهسته و نرم شروع به حرکت میکنند و سرعت حرکت کابین در آنها یک متر بر ثانیه بیشتر نیست.
تا اینجا متوجه شدهایم که آسانسور هیدرولیک چندان به درد کسانی که خواب ماندهاند و عجله دارند زودتر به کارشان برسند نمیخورد؛ اما سرعت پایین این آسانسورها نباید باعث شود آنها را بد به شمار بیاوریم.
این آسانسورها برای ساختمانهای کوچک با ارتفاع کم به کار میروند. بنابراین سرعت کند آنها چندان به چشم نمیآید.
ناگفته نماند که آسانسورهای هیدرولیکی مزیت بزرگی نسب به آسانسورهای کششی دارند و آن قدرت این آسانسورهاست. شما میتوانید وزنهای بسیار سنگینی را با این آسانسورها جابهجا کنید و هیچ مشکلی پیش نیاید.
مزایای بالابر هیدرولیکی
- فضای چالهی کمتر
- هزینۀ کمتر نسبت به آسانسورهای کششی
- خرابی و استهلاک کمتر
- هزینهی تعمیر و نگهداری کمتر
- کارایی بهتر در ظرفیتهای بالاتر
معایب آسانسور هیدرولیکی
- چون سیستم کنترلی این آسانسورها در کفشان واقع شده، در صورت بیتوجهی به آنها؛ نشت مایع آسانسور هیدرولیک میتواند مشکل ساز شود
- در ساختمانهای بلندتر از ۵۰ متر عملکرد مطلوبی ندارد
- مصرف انرژی زیادی دارند
سه: آسانسورهای هیبریدی
اگر بخواهیم به طور دقیق آسانسورهای موجود در کشور خودمان را بررسی کنیم، باید بگوییم که همهی آنها از همان دو دستۀ قبلی، یعنی هیدرولیک و کششی ساخته شدهاند. اما نوع دیگری از آسانسورها هم وجود دارد که از ترکیب ساختار آسانسور کششی و هیدرولیکی به وجود میآیند.
در واقع آسانسورهای هیبریدی همزمان از سیستم آسانسورهای کششی و هیدرولیکی بهره میبرد. مهندسان با استفاده از این ترفند سعی کردهاند محدودیتهای هر دو آسانسور قبلی را تا جایی که امکان پذیر بوده پوشش دهند. برای مثال با استفاده از سیستم کششی، آسانسورهای هیبریدی میتوانند تا ارتفاعات خیلی بیشتری نسبت به بالابر هیدرولیکی بالا بروند.
از طرفی وجود سیستم هیدرولیکی در آسانسورهای هیبریدی باعث شده تا آنها بتوانند تحمل وزن بیشتری داشته باشند. اگرچه سرعت این آسانسورها هنوز مانند آسانسور هیدرولیک کند است.
تصور میکنیم در همین توضیحات مزایا و معایب آسانسور هیبریدی گفته شده باشد، بنابراین در این بخش از ذکر مزایا و معایب جداگانه برای آسانسورهای هیبریدی صرف نظر میکنیم.
چهار: آسانسورهای مغناطیسی
اگر در ایران سوار چنین آسانسورهایی شدهاید به شما تبریک میگویم! این نوع آسانسور در ایران بسیار گران قیمت و نادر هستند. آسانسورهای مغناطیسی امکانات فراوان و پیشرفتهای نسبت به انواع دیگر آسانسورها دارند. برای مثال این آسانسورها تنها قابلیت حرکت عمودی را دارا نیستند. آسانسورهای مغناطیسی میتوانند به صورت افقی نیز حرکت کنند. در عکس زیر میتوانید مسیر حرکت یک آسانسور مغناطیسی را مشاهده کنید.
این آسانسورها، که ایدۀ اولیه ساخت آنها در سال ۲۰۱۴ مطرح شد، به هیچ کابلی متصل نبوده و روی یک فضای ریلی شناور هستند. ریلها نقش موتورهای خطی را برای آسانسور دارند؛ علاوهبراین در طول مسیر نیز میدانهای مغناطیسی برای شتاب دادن به کابین آسانسور تعبیه شده است.
آسانسورهای هیبریدی در حال حاظر ایمنترین و مطمئنترین نوع آسانسور و یک گزینه عالی برای جابجایی بین طبقات آسمانخراشهای چندین طبقه هستند.
آسانسور و بالابر خانگی آسانسور ,آسانسورهای ,آسانسورها ,کششی ,هیدرولیک ,آنها ,آسانسور هیدرولیک ,آسانسورهای هیبریدی ,آسانسورهای کششی ,بالابر خانگی ,آسانسور کششی منبع
درباره این سایت